“Hee, hoor jij bij dat ei?”​

Een lekker zondagmiddag-rondje-mountainbiken. Sommige gebieden kennen speciale MTB-paden. Daar kun je heerlijk los. Zo ook Lage Vuursche. Die paadjes zijn smal en bochtig. Je hebt al je focus nodig om geen boom te omhelzen of zand te happen. Althans, ik.

Vader, moeder, een dreumes en een kleuter. Ik houd in en laat hen rustig aan de kant gaan. Ik bedank hen vriendelijk . “Hee, hoor jij bij dat ei?”, roept de man naar me. Ik geef aan dat ik alleen fiets. “Ja, die debiel kwam hier toch hard de bocht omscheuren…”

Ik denk dat iedereen dit soort kleine communicatiemomenten kent. Meestal mondt zoiets uit in een boos ge-nietes-welles en wat fijne verwensingen die zeker niet slaan op een zonnige zondagmiddag. De een vindt dat hij in zijn recht staat en verwijt de ander bepaald gedrag. Die ander kijkt vanuit zijn eigen belevingswereld en vindt dat hij in zijn recht staat. Wat er dan gebeurt is dat ze allebei vanuit hun eigen belevingswereld, normen en waarden (ego) gaan duwen tegen de ander. Het gevolg? Een nare sfeer, ruzie of een bonk op je oog als je pech hebt.

In plaats van het op handen zijnde conflict in de hand te werken, heb ik het bestaande denkbereik van de vader vergroot. Zijn denkbereik was: voetgangers gaan voor fietsers. Het bos is van iedereen. Fietsers moeten maar uitkijken.

Hoe ik het bestaande denkbereik vergrootte?

“Ja, die debiel kwam hier toch hard de bocht omscheuren…”

Jee, ja dat is schrikken als je lekker met je gezin aan het wandelen bent. In hoeverre bent u ervan op de hoogte dat dit een speciaal mountainbikepad is?

“Nou, we mogen hier gewoon lopen hoor. Jullie moeten gewoon uitkijken en niet als gekken wandelaars van de sokken rijden!”

Ok. Ik begrijp u. Hoeveel wandelpaden kent Lage Vuursche zo ongeveer?

“Weet ik veel.”

Stel dat u zou moeten schatten?

“Tss, 100 ofzo?”

Ok. En hoeveel mountainbikepaden zouden er zijn?

“Een paar.”

Dat klopt. Er is er maar één. Dus hoe groot is de kans dat mountainbikers daar even gas geven?

“… Hmm…”

Wat denkt u: hoeveel risico wilt u lopen dat een mountainbiker uw kinderen laat schrikken met zijn snelheid of erger nog, dat het tot een botsing komt?

“Dat is geen prettig idee.”

Dat snap ik. Is het een idee om dit ene MTB-pad aan de mountainbikers te geven en op een wandelpad te gaan lopen?

“Tsja, misschien wel inderdaad. Zo had ik het nog niet bekeken.”

Geniet van de wandeling en nog een fijne zondagmiddag. Dat is mij in elk geval gelukt. Ik hoop dit gezin ook!

Meer weten over onze visie Subconscious Impact? Lees ons boek: Impact: de kracht van onzichtbare invloed 

Ook interessant

Mensen willen best veranderen. Als je maar weet hoe je ze bereikt in hun onbewuste brein. 

Iemand van gedrag laten veranderen? Dat lijkt een harde dobber. We proberen belang en urgentie te creëren. We werken aan intrinsieke motivatie. Aan proactieve mensen die vanuit eigenaarschap ander gedrag gaan vertonen. Waarom lijkt het zo lastig?

Massaal maken we dezelfde systematische denkfout in onze communicatie. En daarmee houden we onszelf tegen. We denken dat we een ander kunnen bewegen als we de relevantie van de verandering goed voor het voetlicht brengen. Alsof onze gesprekspartner rationeel is. Doordat we vertellen, motiveren, uitleggen, aantonen en storytellen blijft de urgentie, het belang én de beweging bij ons: we leuren en sleuren.

De wetenschap toont aan dat mensen in hoge mate onbewust, irrationeel en emotioneel zijn. Hoe bereik je de ander in z’n onbewuste besliscentrum? Genieke Hertoghs is één van de grondleggers van het gedachtegoed Subconscious Impact. Met het wetenschappelijk fundament van Daniel Kahneman als grondslag, biedt Hertoghs inzicht in hoe je mensen écht bereikt. Hoe je eerst ‘in positie komt’ in het onbewuste brein van de ander. Hoe je daar vervolgens verbinding, eigenaarschap en zelfs gedragsverandering op gang brengt. Als je het eenmaal snapt én je hebt je eigen ego onder controle, dan is daadwerkelijke gedragsverandering eenvoudig.

Dit boek geeft bovendien een doorkijkje naar de volle potentie van het gedachtegoed Subconscious Impact op grotere schaal. Hoe kan het polarisatie voorkomen? En hoe breekt het stevig ingekapselde bubbels open? Hoe draagt het bij aan een meer inclusieve samenleving? En tot slot: hoe stimuleren we gedragsverandering in onze samenleving naar een gezonde leefstijl?

Nieuwsgierig?

Cover boek Don't push me! Hoe je mensen wél beweegt

€ 24,90

Het ‘Hoe-boek’ voor: 

  • veranderbereidheid
  • écht contact in je relaties
  • constructieve communicatie
  • gelijkwaardige samenwerking
  • veilige verbinding
  • aantrekkelijk leiderschap 
  • invloed 
  • wereldvrede!