Er is één ding dat chatgpt niet kan…

Ik voel me een beetje bezwaard over dit blog. Wat dat zwaarmoedige gevoel veroorzaakt? Er zijn twee hete hangijzers. In de eerste plaats: ook ik moet zonodig iets pushen over ChatGPT. Daarnaast: ik ga dit stukje eindigen met een slotzin waar ik mijn twijfels over heb.

Als het goed is, is er zojuist iets gebeurd wat een tekst geproduceerd door ChatGPT nalaat… Klopt het dat je aandacht werd gevangen door de titel van dit stukje? Mooi. En klopt het ook dat je na de eerste alinea even naar beneden hebt gescrolld om de laatste zin van dit artikeltje te lezen? Hoera!

Je onbewuste brein (waarmee je tekst leest) is buitengewoon nieuwgierig. Het houdt van raadseltjes die opgelost moeten worden. Die drang om raadsels op te lossen is zó sterk, dat alle andere activiteiten even gestaakt moeten worden of een lagere prioriteit krijgen.

In de titel heb ik dus gebruik gemaakt van de pulltechniek ‘trigger’. Die pulltechniek activeert het onbewuste brein en vergroot de kans dat jouw tekst prioriteit krijgt. Daarna gebruikte ik ‘giving feelings’: ik maakte je deelgenoot van mijn eigen beleving en gevoelens.

Zal ik je eens wat moois vertellen? Waar ChatGPT zich aardig kan inleven in de gevoelens van een ander, is het nog summier in het verwoorden van een eigen emotie.

Oh trouwens, zojuist is het weer gebeurd. Toen ik de alinea hierboven startte met een voorstel zonder argumenten, voelde je onbewuste brein vrije keuze en bedacht het zelf razendsnel (onbewust) een reden om akkoord te gaan met mijn voorstel en verder te lezen. Ook het ‘voorstel’ is een pulltechniek die landt in het onbewuste brein en daar prikkelt en uitnodigt.

Waar waren we ook alweer gebleven? Juist: een eigen emotie die je tekst juist persoonlijk en pakkend maakt. Persoonlijke anekdotes waarbij je details vertelt en die voorziet van je eigen emotionele beleving daarbij? Daarin zit een groot onderscheidend vermogen ten opzichte van een automatisch gegenereerde tekst.

Hoelang denk je dat het nog duurt voordat we allemaal een persoonlijk robotje in ons leven hebben? Zo eentje die je zelf kunt samenstellen qua kleur, type en afmeting? En… wat is het eerste ding dat die robot idealiter van je overneemt?

In één ding is ChatGPT heel goed: tekst schrijven. Boodschappen vertellen. Zenden. Uitleggen. Slim combineren en opschrijven. Het tegenovergestelde doen in tekst maakt ons op dit moment ook uniek. Dit zag je in de alinea hierboven. Goede vragen stellen die het onbewuste brein activeren is een vak apart. Een vak dat ChatGPT vooralsnog niet beheerst.

ChatGPT weet nog niet hoe je een pakkende tekst schrijft die soepel landt in het onbewuste brein. En laat je dat bij ons kunnen leren in een schrijftraining van één dag…

Interesse? Lees meer over onze training Schrijven met Impact >

Ook interessant

Mensen willen best veranderen. Als je maar weet hoe je ze bereikt in hun onbewuste brein. 

Iemand van gedrag laten veranderen? Dat lijkt een harde dobber. We proberen belang en urgentie te creëren. We werken aan intrinsieke motivatie. Aan proactieve mensen die vanuit eigenaarschap ander gedrag gaan vertonen. Waarom lijkt het zo lastig?

Massaal maken we dezelfde systematische denkfout in onze communicatie. En daarmee houden we onszelf tegen. We denken dat we een ander kunnen bewegen als we de relevantie van de verandering goed voor het voetlicht brengen. Alsof onze gesprekspartner rationeel is. Doordat we vertellen, motiveren, uitleggen, aantonen en storytellen blijft de urgentie, het belang én de beweging bij ons: we leuren en sleuren.

De wetenschap toont aan dat mensen in hoge mate onbewust, irrationeel en emotioneel zijn. Hoe bereik je de ander in z’n onbewuste besliscentrum? Genieke Hertoghs is één van de grondleggers van het gedachtegoed Subconscious Impact. Met het wetenschappelijk fundament van Daniel Kahneman als grondslag, biedt Hertoghs inzicht in hoe je mensen écht bereikt. Hoe je eerst ‘in positie komt’ in het onbewuste brein van de ander. Hoe je daar vervolgens verbinding, eigenaarschap en zelfs gedragsverandering op gang brengt. Als je het eenmaal snapt én je hebt je eigen ego onder controle, dan is daadwerkelijke gedragsverandering eenvoudig.

Dit boek geeft bovendien een doorkijkje naar de volle potentie van het gedachtegoed Subconscious Impact op grotere schaal. Hoe kan het polarisatie voorkomen? En hoe breekt het stevig ingekapselde bubbels open? Hoe draagt het bij aan een meer inclusieve samenleving? En tot slot: hoe stimuleren we gedragsverandering in onze samenleving naar een gezonde leefstijl?

Nieuwsgierig?

Cover boek Don't push me! Hoe je mensen wél beweegt

€ 24,90

Het ‘Hoe-boek’ voor: 

  • veranderbereidheid
  • écht contact in je relaties
  • constructieve communicatie
  • gelijkwaardige samenwerking
  • veilige verbinding
  • aantrekkelijk leiderschap 
  • invloed 
  • wereldvrede!