“Sterker, je zult jezelf ook beter begrijpen als je argumenten onder woorden probeert te brengen voor iemand die anders denkt dan jij. Leren om weerwoord te bieden, is in alle opzichten het beste antwoord op de haat,” Uit: Wat helpt tegen haatspraak: een dikkere huid en weerwoord bieden, Volkskrant 25 mei.
Visie is ok
De visie van Strossen is voortreffelijk. Ze ziet ‘hatespeech’ als oplosbaar door de ander niet uit te sluiten en het gesprek aan te gaan. Haar concrete aanpak is in onze optiek dun en voor verbetering vatbaar.
Uitwerking bevat een denkfout
Strossen noemt het belang van argumenten en weerwoord. En dat je jezelf beter leert begrijpen als je je eigen argumenten zorgvuldig benoemt. Terwijl wetenschappers toch echt hebben aangetoond dat we slechts voor een paar % op een dag bewust/rationeel zijn. En dus alleen tijdens die spaarzame momenten openstaan voor logische argumentatie.
Hoe dan wel?
Een sympathiek idee van Strossen. Maar in hoeverre is het handig om te focussen op je eigen argumenten? In hoeverre komt je eigen standpunt daardoor steeds vaster te staan? En in hoeverre helpt dat bij een constructieve dialoog? En stel nou dat beide partijen dit doen… wat zou het risico zijn op een loopgravenoorlog?
Ons voorstel
Zullen we eerst eens beginnen met het onderzoeken van de mening van de ander? Dat is iets waarvan we weten dat het altijd werkt en dat het de grootste kans op succes heeft. Hoe? Onderzoek het standpunt van de ander, met respect en nieuwsgierigheid: gebruik regievragen. Ga op zoek naar wat je verbindt en niet naar wat je uit elkaar drijft. Zoals Gandhi zei: ‘Je kan geen hand schudden met een gebalde vuist …’
Meer weten over onze visie? Lees ons boek: Impact: de kracht van onzichtbare invloed